Miss Simple
D'Owner


Hello , I'm Siti Najirah. I'm Single. No man no cry
Diary About Links

D'Stalker




D'Credits


Template by : Atirah Hayati
Image by : WeHeartit|Cute Secrets
Best view : Google Chrome

Almond London

Kb_almond_london

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
250 gm mentega
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (optional)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang (utk hiasan)
+/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara
Pukul mentega dengan gula hingga kembang

Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.

Masukkan serbuk badam, kacau

Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi

Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh

Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.

Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega

Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit

Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"

Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan

Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

0 Komen from Comel