Miss Simple
D'Owner


Hello , I'm Siti Najirah. I'm Single. No man no cry
Diary About Links

D'Stalker




D'Credits


Template by : Atirah Hayati
Image by : WeHeartit|Cute Secrets
Best view : Google Chrome

Kek lapis serawak

kek lapis masam manis

Bahan-bahan Resepi Kek Lapis Masam Manis;

6 biji telur gred B
1 buku buttercup @ 1 gelas planta
½ tin kecil susu pekat
½ gelas gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
2 atau 3 pewarna (mengikut citarasa)
2 paket masim manis (gambir/hawflakes)
2 gelas serbuk biskut jagung (biskut jagung yg telah dikisar)

*gelas boleh ikut standard gelas minum biasa. tidak terlalu tinggi dan tak terlalu kecil.

Cara-cara Masakan Resepi Kek Lapis Masam Manis;

1. Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.

2. Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil buttercup serta gula halus dan dipukul sehingga kembang (jadi warna keputihan).

3. Pukul telur dan esen vanilla hingga kembang juga dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan 2 dan kacau hingga rata.

4. Masukkan susu pekat manis dan serbuk jagung (biskut jagung dikisar) dan kacau sehingga rata.

5. Bahagikan adunan kek kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut citarasa.

6. Masukkan warna pertama ke dalam acuan dan kukus sehingga masak (anggaran 5-10 minit mengikut ketebalan lapisan acuan). *Sebaiknya nipis dalam 2-3 sudu besar sekali untuk satu lapisan selama 5 minit.

7. Susun gambir atas lapisan kek pertama yg sudah masak. Dan letakkan warna seterusnya dan berselang-seli dengan gambir.*kalau letak gambir kukus selama 10 minit. famili cik tom tak suka sangat gambir so cik tom selang seli 4x lapisan baru letak gambir. ni depend atas korang nak letak banyak mana gambir ye.

8. Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas kek untuk lebih menarik. Ini hanya untuk hiasan je.

Share yg oam lain pune je :)

0 Komen from Comel